Rock XXL

Humo's Rock Rally top 10

23 dec 2017 – Seppe Van Ael – Nieuws

Het is weer bijna zover: Humo's Rock Rally. Misschien wel DE springplank om als Belgische muzikant hogerop te komen. Meer dan achthonderd bands en muzikanten schreven zich in, waarvan er slechts honderd geselecteerd werden voor de voorrondes. Met een overvloed aan genres kan het natuurlijk nog alle kanten op. Wij voorspellen, of hopen liever, deze tien terug te zien in de finale. Beech

http://vi.be/beech

Eén ding is zeker: de heren van Beech zijn een aantal jaar te laat geboren. Dit trio speelt rock- en popmuziek die een sterke jaren '90 vibe heeft. Aanstekelijk, luchtig en recht voor de raap. Genieten, genieten en nog eens genieten

Comet Street
http://vi.be/cometstreet
Na het overlijden van Miava drummer Jelle bleef het uiteraard even stil rond de band. De heren raapten echter de moed terug bij elkaar en zo werd Comet Street geboren. Rock die energetisch en af te toe zweverig uit de hoek komt. Alles wat alternatief in hun naam heeft staan, gooit deze band bij elkaar tot een verfrissende sound.

Lost Baron

http://vi.be/lostbaron

We zouden RockXXL niet zijn als we niet zouden grijpen naar gitaargeweld. De West-Vlaamse sludge metalband Lost Baron bracht zopas hun eerste EP 'Bastard Blood' uit. Dit doet hun genre alvast eer aan, net zoals Steak Number Eight die exact tien jaar geleden de Rock Rally won. Of Humo voor een tweede keer sludge metal verkiest als winnaar betwijfelen we, maar zeg nooit nooit.

Mermaid

http://vi.be/mermaid

Mermaid beschrijft hun muziek als 'mermy', of beter: dromerige pop met de nodige uitbarstingen en veel glitter. Denk hierbij aan bands als PJ Harvey en Portishead. Misschien net dat beetje te experimenteel om echt bij het grote publiek door te breken maar alvast aanstekelijk en interessant genoeg om ver te geraken in deze wedstrijd.

Moonai People

http://vi.be/moonaipeople

Nog een band die voor gezelligheid gaat is Moonai People. Voortbouwend op indie en folk is deze band perfect geschikt om even bij weg te dromen, maar een voetje los zwieren kan al eveneens. Hun eerste EP klinkt alvast professioneel en vooral ook veel belovend

Orkatrofee

http://vi.be/orkatrofee

Orkatrofee is één van de weinige bands die zich zal vertegenwoordigen in het Nederlands. Verwacht echter geen Bazart. Zonder groots te willen klinken, krijgen nummers als 'Onzin' een zeer aangename klank. Pop, kleinkunst,… Als het kind maar een naam heeft, voor ons is Orkatrofee genoeg.

Portland

http://vi.be/portland

Portland is geen onbekende in de Rock Rally. Dit trio speelde de finale in 2016 en wagen dit jaar opnieuw hun kans. Verwacht dreampop die zich definieert door meerstemmigheid en subtiliteit. Begeef je even op een roze wolk en droom gewoon lekker weg.

Skope B

http://vi.be/skopeb

Verdacht veel hiphop in de voorrondes dit jaar. Hoewel we niet echt thuis zijn in dit genre, kon Skope B ons toch bekoren. Doordat er een volledige band aanwezig is en de lyrics ook niet van de minste zijn, weet Skope B zich te onderscheiden van de rest. Geen platte hiphop maar een volwaardige band die een lichtelijk donkere vibe in het publiek zal blazen.

Vonnis

http://vi.be/vonnis

De extreemste band in de lijst is zonder enige twijfel het Gentse Vonnis. Naar hun zeggen spelen ze een mengeling van powerviolence, crust, noise, black metal en hardcore. Voor degene die niet bekend zijn met deze genres: Luid, agressief en net op het puntje van “erover”, zoals we het graag hebben. Staalhard, net zoals hun nieuwe plaat die werd verkocht met een doos waarin vier dikke nagels te vinden waren.

Walther

http://vi.be/walther

Wat in 2015 begon als een soloproject voor Hannes Walther Cuyvers veranderde al snel in de band Walther. Ze spelen een mengeling van pop, indie en folk. Hun muziek is dromerig en luistert vooral ook heel gemakkelijk. Wij genieten in ieder geval al van Walthers muziek, knus onder een dekentje met een warme chocomelk. Goede bandnaam, goede muziek: wees gewaarschuwd! 
EXTRA:

Rob & The Memes

http://vi.be/robandthememes

Eerlijk is eerlijk, niet alle geselecteerde bands vielen bij ons in de smaak. Als een godsgeschenk kwamen we op de pagina van Rob & The Memes: alternatieve rock waarvan de vocals komen van, jawel, gesampelde memes. Zoals bijvoorbeeld Gezicht In De Water Staan of Niveau Nihil van Het Eiland. Hopelijk bewijst dit zootje ongeregeld zich live even goed want er mag al eens gelachen worden.